Ethiopian Airlines, Nelson Mandela, och jag…

eal.jpeg
Ethiopian Airlines grundades på 1940-talet som det första afrikanska flygbolaget när kejsare Haile Selassie återupptog arbetet med att bygga upp och modernisera sitt land.

Om svenskarnas roll i detta finns det mycket skrivet, och det ryms inte här. Vad jag däremot tänkte berätta var något jag hörde i morse, på flyget till Addis Abeba: Nelson Mandela som hade vuxit upp under apartheidregimen där hudfärg antogs spela roll för exempelvis hur duktig pilot en människa kunde bli har tydligen beskrivit den chock han fick första gången han flög med Ethiopian Airlines och upptäckte att även cockpitbesättningen var afrikansk… Och hur glad han blev, hur styrkt.
Plötsligt förstår jag hur viktig Ethiopian Airlines har varit, ur ett psykologiskt perspektiv, för många afrikaner. Det hade jag inte tänkt på tidigare, eftersom jag ju vuxit upp med flygbolaget och deras besättningar. Som barn trodde jag att varje land hade sitt egna flygbolag utom små länder som Sverige/Norge/Danmark som fick slå sig ihop och dela…Kan inte minnas att någon som jag talade med på den tiden tycket att det var särskilt överraskande att Etiopien kunde driva sitt flygbolag på ett framgångsrikt sätt…

Med på flighten var ett gäng etiopiska piloter. De hade varit i Sverige och vidareutbildat sig i en simulator som tillhör SAS – de var mycket nöjda, men förundrade över klimatet… (Så grått! Så kallt!)

Och apropos att lita på varandra – en annan medpassagerare som varit i Sverige för första gången berättade hur överraskad han blivit när en kassörska i Stockholm frågat honom om han visste vad varan han skulle betala kostade. Han svarade, och hon slog in summan utan att kontrollera att det var rätt. Det tyckte han var fantastiskt sympatiskt!

2 svar på ”Ethiopian Airlines, Nelson Mandela, och jag…”

Lämna en kommentar