CCD – Colony Collapse Disorder (!)

bi.jpegPsykiatrin är belamrad med akronymer: OCD, BPD, ADHD, och så vidare. Ny dyker CCD upp, men denna disorder visar sig inte vara psykiatrisk, utan veterinärmedicinsk: CCD betyder att en bikoloni dör, plötsligt och tillsynes oförklarligt.

CCD har drabbat framförallt USA, i så hög omfattning att experterna nu oroar sig för jordbruket – utan pollinering av bin blir det inga citrusfrukter, inga äpplen, blåbär eller zuccini, inga mandlar… (Litet sorgligt att det först är när vi människor drabbas som vi tycker att det är allvarligt på riktigt).
Hursomhelst: Det märkliga med dödsfallen är att bina inte verkar ha drabbats av en, enhetlig, sjukdomsframkallande faktor – de har istället tecken på många sjukdomar samtidigt. Detta har lett forskarna till teorin att det är immunförsvaret som har slutat fungera som det ska, men vad det sedan beror på finns det inget säkert svar på.

(Exempel på förslag: strålning från mobiltelefoner, miljögifter, kaotiskt väder, brist på vilda blommor, virus, stress, eller olika kombinationer av dessa.)

Vad biodlarna tycker är särskilt märkligt är att de döende bina överger sin drottning, flyger iväg, och försvinner. Det vanliga när bin blir sjuka är tydligen att de återvänder till kupan och dör där, men framförallt lämnar de normalt sett aldrig sin drottning.

Visst låter det som upptakten till en eco-thriller där jorden (mänskligheten) hotas av att insekterna slutar understödja oss… I slutet av boken hittar dock hjälten/hjältinnan en frisk bidrottning som hon/han räddar livet på, och så kan allt fortgå som vanligt ett tag till…

Lämna en kommentar