Varning – kontroversiellt innehåll…

Då har jag just tackat nej till en intervju. En journalist ska ge sig i kast med en svår psykiatrisk/psykologisk fråga.
Kan jag ställa upp?
Ja det kan jag, men jag tänker inte göra det.
När ska tidningar som vill ha en sådan artikel be en psykolog eller psykiater skriva? Det är inget litet arbete att först bli intervjuad – där går minst en timme, ofta mer – sedan läsa och kommentera. Detta kan ta mer tid än det hade tagit att skriva artikeln själv, men det är någon annan som får betalt och som sätter sitt namn på den färdiga produkten.
Det är förstås inte alltid så – en del journalister skriver förstås bättre än jag, det händer att det kommer underbara artiklar där allt allt är rätt inklusive språket.
Det händer också att missförstånden hopar sig, att språket är torftigt och grammatiken så idiosynkratisk att det inte går att förstå vad skribenten menar.
Varför inte gå direkt till källan? När ”experten” själv uttalar sig kommer vi närmare forskningsfronten, närmade det pulserande hjärta som finns i vetenskapens aktualitet, närmare den elektriska spänningen som mattas ut för varje återberättande.
Kära kollegor av alla de slag – SKRIV!

7 svar på ”Varning – kontroversiellt innehåll…”

 1. Bra skrivet! Jag är lärare och frilansskribent och har siktat in mig på att skriva om skola/utbildning, dvs. det jag kan. Har märkt att redaktörer verkligen uppskattar min lärarbakgrund, så jag tror absolut att fler yrkeskunniga behövs inom journalistiken. Precis som i ditt fall finns det alltför mycket dålig journalistik om skolan.

 2. Journalisten har förmodligen en oerhört mäktig roll. En tredje
  statsmakten. Borde kanske veta ännu mer om hur den granskas kritiskt.
  Läser Forskning o framsteg sedan gymnasieåren o får Dagens Medicin
  en gång per vecka. Det har blivit en vana att läsa o ta del av de nyheterna.
  Jag skall inte heller segla, eller spela golf utan försöka förverkliga min
  dröm att skriva ett kortromansmanus en gång.
  Dessutom skall jag sträva efter att ha kontakt med också mitt ¨pulserande
  hjärta¨o hålla upp den ¨elektriska spänningen¨, som Du skriver, Åsa.
  Jag älskar att läsa det Du skriver.

 3. Jo, visst är det så, men sedan kan man bli mätt på billiga versioner av åsikten/skolan/filosofin… En del som kommer i kontakt med det billiga blir inte inspirerade att söka vidare, utan avfärdar istället idén på basis av det de läst. Jag har fått en del sådana mail och kommentarer om exempelvis mindfulness.
  Läs boken, förslår jag-
  Aldrig i livet, blir svaret, ytligt trams…
  Svårt att veta hur många som blir intresserade och hur många som tappar intresset… Och det är här jag kan bli rädd för resultatet av en intervju som jag är missnöjd med…

 4. Artikeln i senaste numret av Forskning o Framsteg Nr 8 2010 blev bra.
  Bilden av Dig som en psykiatriker och människa som tar relationer på
  allvar vill göra skillnad genom att påverka kognition etc på
  ett sätt som gör verkan o skapar förutsättningar för männiksor att
  just komma in på ¨… vägen mot en allt större förstålese för varandras
  personligheter och intentioner¨blir klar.
  Jag blev glad när jag läst artikeln.

Lämna en kommentar