Om fotografer och att bli fotograferad.

Det är märkligt att bli fotograferad. En annan människa väljer en vinkel, ett uttryck, som man själv kanske aldrig sett och därför inte känner igen, och säger sedan: ”Det här är du!” Och så finner bilden sin väg ut till en tidning eller ett bokomslag, och mängder med människor man inte känner säger: ”Jaså, ser hon ut på det sättet.” Man tänker: ”Är det så jag ser ut�”

Jag har blivit överraskad över hur stor skillnad det är på fotografers sätt att arbeta, och på hur oerhört olika deras bilder blir. Själv tycker jag att jag ser ungefär likadan ut från dag till dag, så skillnaden måste ligga hos dem.

Jag har börjat fundera över vad det är hos fotografen som påverkar bilden, och tänker nu inbjuda er att göra detsamma. Från och med nu (september 2004) tänker jag föra loggbok över fotograferingarna. Jag tänker ta en egen bild av fotografen, och beskriva ungefär hur hon/han arbetade. Alltihopa kommer att finnas här på min hemsida.

Första frågan var om projektet överhuvudtaget var möjligt. Går en fotograf med på att bli fotograferad? Jag har plåtats två gånger senaste månaden (sedan jag kom på idén) och glädjande nog har båda fotograferna låtit sig övertalas.

Det finns ytterligare en fotograf skulle jag vilja få kontakt med. När jag stod och väntade på en kompis på Odenplan runt månadsskiftet augusti/september kom en ung kvinna fram och frågade om hon fick ta en bild, hon läste foto på en folkhögskola, och tyvärr tog jag inte hennes namn. Om någon vet vem hon är – ganska liten, mörkhårig, talade engelska, så hör av er! Det vore väldigt kul att ha henne med här på hemsidan!

1 svar på ”Om fotografer och att bli fotograferad.”

Lämna en kommentar