En skuld på 25 000 000 000 kronor…

dubai

Dubai har kunnat låna upp enorma summor för att bygga em Manhattan-lik stad och konstgjorda öar. Nu lär skyskraporna stå mörka och tomma, och ett lån på 25 miljarder kan inte betalas i tid.
Möjligen blir det vi alla som måste betala räkningen i slutändan, eftersom det är våra banker som har lånat ut pengarna, och de enda pengar banken har är dem vi sätter in (eller betalar i skatt, om staten rycker in).
Det som övergår mitt förstånd är att vi har kollektiva resurser att bygga onödiga skyskrapor i öknen, men inte att finansiera det välfungerande sjukhuset i Aira.

3 svar på ”En skuld på 25 000 000 000 kronor…”

 1. Hej Åsa
  Ja det är helt otroligt. Det här med ekonomi är svårt för en del. Till och med stora stater kan inte hantera ekonomin. Ungdomar får inte veta i skolorna hur ekonomi fungerar men däremot räknesätt som de aldrig kommer att använda i livet. Att ha en fungerande budget är ett måste. Jag gjorde för mig själv ett enkelt program i Excel för flera år sedan där jag Kan se nästan 2 år framåt i en budget, när jag lagt in de väsentligaste posterna. Alla kan ha en liknande budget. Så slipper många att komma till Kronofogden eller en firma att gå i konkurs.
  Om Jag tänker mig köpa en grej vad som helst så kan jag lägga in den i budget i exempelvis några månader framåt, och då kan jag se att det inte går, eller går att köpa grejen, för då kommer saldot ner på minus.
  En stat kan däremot inte säga att de skall spara inför folket genom att dra in på utgifter. Det skal förstås så, att en bonde kan inte heller spara på att inte sätta sina potatisar, för då blir det heller inga nya. Och har Bonden inte till utsände måste han låna.
  Det som är stora utgifter som inte betalar sig för en Stat är militärutgifter.
  Man kan lika gärna göra ett stort hål i jorden. Skulle Staten få för sig att bygga en ny Pyramid som är 3 meter högre än Cheopspyramiden i stället för nya Jas-plan, skulle det generera många pengar från turismen i oanade höjder. Att jämföra med Eiffeltornet i Paris. På sikt kan Dubai-staden också få in turistpengar, för det är säkert att många människor vill se det omtalade ”eländet”.
  Devisen ”Pengar är arbete och arbete är pengar” är mycket viktigt att komma ihåg. Och man måste göra något för att det skall bli något. I en fungerande samhällsekonomi är pengar till sjukhus mycket viktigt också även om det inte direkt genererar pengar. Men friskhet betyder också mycket. Att jobben minskar beror mycket på att det blir fler och fler robotar. En Engelsman skrev det redan i början av 1900 talet. Världsekonomin är svår att hantera. Om exempelvis ca 50000 människor som eventuellt tänkt köpa en ny bil håller inne med det i 3 månader, så störtdyker bilbranschen på direkten. Orsaken kan alltså vara så enkel. I stället söker dessa människor lån för att köpa hus. Och så rasar bankerna samman för att arbetarna har mist sina jobb och kan inte betala lånen.
  Spekulationer såsom i Dubai har sina vanskligheter. Alla dessa pengar är alltså arbete som vi har lånat dem. Oavsett så gäller det för den lille mannen att inte köpa grejer på avbetalning utan att i stället köpa kontant.
  Men Staten måste låna ut ”utsädet” för att få ”potatisarna att gro och att de blir fler sat att det blir jobb att sätta dem. Så enkelt är det.
  Om Robinson Crusoe inte gjort någonting hade han dött. På Fredag eventuellt.
  Kram från
  Thore & Gudrun

Lämna en kommentar