En händelse ur det förflutna i blixtbelysning…

Idag fick jag följande mail:

Hej Åsa,

Jag läste nyss en artikel där du beskrev hur du hoppade av läkarutbildningen p.g.a. ett djur experiment som du bevittnade. Min fråga till dig är: Var detta ett experiment som bara var för blivande psykiatriker eller var det ett rent generellt experiment som alla på läkarutbildningen skulle bevittna?
Vänliga hälsningar Xx

Jag svarade såhär:

Hej Xx!

Vilken oväntad fråga! Det var på farmakologikursen, dvs att alla skulle delta. Vi fick en bunt små möss som trängdes ihop så att de upplevde stark social stress (stressades ihjäl? minns inte). En grupp hade medicinerats (med betablockerare?), vilket gjorde att de överlevde/inte tog skada av den påfrestande miljön. Jag som levt nära djur hela mitt liv, och som alltid gillat små tama möss blev nästan lika stressad som mössen … Nej nu överdriver jag, men där passerades en gräns och jag tappade förtroendet för lärarnas, och utbildningens, moraliska kompass. Märkvärdigt nog var jag, såvitt jag kan minnas, ensam om att uppleva laborationen på det sättet …
Hoppas det är till nytta!
V hälsn
Åsa

Och nu tänker jag som så ofta på alla dessa varma, tänkande och kännande djur som vi har makt över och hur vi hanterar det ansvaret… Själva händelsen tänker jag inte på om jag inte blir påmind, som nu …

1 svar på ”En händelse ur det förflutna i blixtbelysning…”

Lämna en kommentar