Att se med andras ögon…

hillerman.jpegIdag är jag i Flagstaff, Arizona, för första gången. Dit kör ibland Jim Chee som är polis i Tony Hillermans serie kriminalromaner som utspelar sig bland Navajoindianerna. Jag upptäcker att jag nästan redan varit här, vilket inte så överraskande eftersom det ju är en av de saker litteraturen gör för oss: låter oss resa i tid och rum. Värre är att jag upptäcker att jag fått med mig Tony Hillermans åsikter, hans sätt att se på sin värld, som råkar vara den värld som jag befinner mig i just nu.

Jag har tidigare tänkt att om jag kunde göra för Etiopien (genom att förlägga mina kriminalromaner dit) det Hillerman gjorde för Navajoindianerna skulle jag vara väldigt nöjd. Idag är jag inte längre så säker på det. I motsats till Alexander McCall Smith som fick mig att först ta reda på var Botswana låg, och sedan skaffa mig en massa ytterligare information om detta intressanta land har Tony Hillerman givit mig en bild av den här delen av världen, men jag har inte inspirerats att forska vidare på egen hand.
Märkligt.
Ska hursomhelst just börja läsa Hillermans självbiografi “Seldom Dissapointed”, det brukar räta ut en del frågetecken. (Eller så är det enkla svaret att jag generellt är mer intresserad av Afrika än USA, och att det därför var viktigare för mig att veta var Gaborone ligger än att lokalisera Flagstaff…)

2 svar på ”Att se med andras ögon…”

Lämna en kommentar