Afrika – en underutvecklad tobaksmarknad?

ash_34.jpg
Vad gör tobaksbolagen när fler och fler i väst slutar röka? Letar efter nya marknader. Läser om British American Tobacco (BAT) som enligt en BBC-dokumentär riktar marknadsföring särskilt till afrikanska barn/ungdomar.
Bild: barnarbetare på afrikansk tobaksplantage, bild från ASH.

BAT säljer cigaretter i minst 38 Afrikanska länder enligt BBC, och har mer än 90 % av marknadsandelarna i följande länder: Ghana, Kenya, Malawi, Mauritius, Nigeria, South Africa, Sierra Leone, Uganda, Zambia and Zimbabwe.
WHO räknar med en dubblering av rökningsrelaterade dödsfall i Afrika under den kommande 20 åren. Jag kan tycka att något av det sista en kontinent som inte har råd med sjukvård behöver är att att stora tobaksbolag kommer in och gör barn och ungdomar nikotinberoennde, det är ju som att sticka ner sin hand i deras fickor (där det ju inte finns mycket), ta det lilla de har, och sedan lämna dem med sjukdomar som ingen har råd att behandla.

Detta är mer obegripligt för mig än grymheter i samband med grannkonflikter om land eller resurser. Går det inte att stämma de extremt högavlönade ledarna för bolag som både tar de här ungdomarnas pengar, och bryter ner deras hälsa? (Naturligtvis inte, då hade de ju även kunnat bli stämda av alla små fjortonåriga amerikanska, svenska eller italienska flickor som just nu sitter och grundlägger ett nikotinberoende som de kan få dras med resten av livet…) Kanske är det aktieägarna som borde skämmas. Som borde sälja sina aktier kollektivt så att de sjönk i värde. Som borde vägra att investera i fonder som hade aktier i tobaksföretag.

Här är en länk ifall du vill läsa mer: http://www.ash.org.uk/ash_zuufw093.htm
Londonbaserade ASH är Action on Smoking and Health som beskriver sig såhär “a campaigning public health charity that works to eliminate the harm caused by tobacco.”

2 svar på ”Afrika – en underutvecklad tobaksmarknad?”

  1. Hej Åsa,

    Jag slank in på din blogg från Lennart Sjöbergs. Tobaksbolagens agerande i tredje världen skulle mycket väl kunna bli en negativ tipping point för deras utveckling i en värld av knapphet. Ägarfrågan i tobaksbolagen tror jag är avgörande.

    Har precis fått boken “The Cigarette Century” av Allan M. Brandt (Basic Books, 2007) i lådan. Jag får se när jag orkar läsa den.

  2. hm, har funderat pe5 varff6r det bvilit allt vanligare med folk som ste5r pe5 perrongen precis mitt i ens ve4g och glor de5 df6rrarna sme4ller upp pe5 t-banan. kanske e4r det alla gf6teborgare som flyttat hit…tyve4rr e4r det nog inte se5 enkelt. dessve4rre e4r det nog samma me4nniskor som tve4rstannar mitt framff6r ne4san pe5 en de5 man ge5r pe5 en hf6gtrafikerad ge5nggata. eller som ste4ller sig i slutet av rulltrappan ff6r att fe4lla ut handtaget till sitt dragsle4p, fullkomligt ovetandes att resten av rulltrappan ne4r som helst per automatik kommer packas in i rf6va pe5 vederbf6rande. jag tror andreas kallade detta beteende ff6r “en f6rebroare”. eller som de som ste5r pe5 fel sida i rulltrappan, alternativt par eller ge4ng som lyckligt ovetandes om att de blockerar framfarten tar upe5p be5de hf6ger och ve4nster sida. fy fan ff6r er alla! dom me5ste helt klart bf6rja med df6rrar som f6ppnas je4ttehe5rt, UTc5T! De5 kanske tjockskallarna kan betingas att he5lla sig ur ve4gen vid av/pe5stigning…/c

Lämna en kommentar