Vem är det som bestämmer i ditt liv?

Omslag, Åsa Nilsonne - Vem är det som bestämmer i ditt livEn av grundpelarna i dialektisk beteendeterapi (DBT) är begreppet mindfulness. På svenska brukar man tala om medveten närvaro. Begreppet knyter an till de zenbuddhistiska traditioner som har influerat DBT i mycket hög grad.

Att vara medvetet närvarande innebär att vara vaken i nuet, att lägga märke till det som sker runtomkring och hur det påverkar ens inre. En genomgående metafor som används i boken är en ”inre scen”. Vi har alla en egen inneboende teaterrepertoar, och vi kan lära oss att styra denna repertoar, välja vilka aktörer vi vill släppa upp på vår inre scen. Man kan få bättre grepp om sitt liv genom att träna sig i medveten närvaro.

Genom en medveten närvaro i nuet får vi en större självinsikt, på så sätt ökar också våra valmöjligheter och vår förmåga att nå våra mål. Fokuset i ”Vem är det som bestämmer i ditt liv?” ligger på hur man styr sin koncentration och uppmärksamhet. Vi får många praktiska tips. Texten är pedagogiskt upplagd och innehåller rikligt med exempel och övningar.

Boken kan användas som en självhjälpsbok och riktar sig då till alla som vill vara mer medvetet närvarande i sina liv. Den kan också med fördel användas av professionellt verksamma inom psykiatrin.

Förlag: Natur och kultur

Utgiven 2004

10 svar på ”Vem är det som bestämmer i ditt liv?”

  1. Hej! Det finns många som erbjuder mindulfulnessbaserade retreats, jag har tyvärr ingen möjlighet att rekommendera någon eller några, har inte tillräcklig överblick! Dessutom har vi ju alla olika önskemål, så att ett retreat som passar utmärkt för en person kanske passar sämre för en annan…
    Hursomhelst – lycka till!
    Åsa

  2. Hej,
    Jag var på förläsningen 14/2 på historiska museét Om att fungera tillsammans. Jag söker ett citat som var så bra, men som jag inte kommer ihåg hur det var fomulerat. Det handlade om aggressionen roll i relationer och hade sagts av Aristotelses en gång. Kunde man leva efter det så hade man inga relationsproblem. Inte så lätt att leva efter men mycket tänkvärt.
    Kan någon hjälpa mig att hitta detta tänkvärda citat?/Marianne

  3. ”Det är ingen konst att bli arg, vem som helst kan bli arg. Det som däremot
    är en konst är att bli arg på rätt person, på rätt sätt, vid rätt
    tillfälle, och av det rätta skälet”…

  4. Hei!
    En flott bok som jeg har lest flere ganger og som ligger framme lett tilgjengelig hele tiden.
    Jeg øver meg på å å la det jeg lærer bli en del av mitt liv. Det tar tid, jeg har så mange fastlåste mønstre som må brytes. Men jeg gir ikke opp!
    Skulle gjerne gått kurs der jeg kunne jobbet gjennom boken og trent sammen med andre.
    Skal se om det finnes noe slikt her jeg bor i oslo!

    Takk! Bente

  5. Till Jani: i motsats till de flesta bloggar innehåller min ingen kontaktinformation. Det beror på att jag redan nu inte hinner svara på de mail jag får på något rimligt sätt… Så för att inte göra någon besviken vill jag helst inte ha frågor per mail… Tyvärr…

  6. hmm…. snabbfrågar här. Jag jobbar med ungdomar och skulle vilja gå en kurs i mindfulness som riktar sig till att jobba med en viss person individuellt. I likhet med REPULSE(ART) om du känner till? Att man själv går igenom ett program med föreläsningar för att sedan kunna utnyttja kunskapen man får till att hjälpa andra att finna mer medveten närvaro. Jag tror att detta skulle kunna ge mycket till en ungdom, att lära känna sig själv bättre. Känner du till om det finns någon sådan kurs eller liknande?? Hoppas du förstår min fråga.

  7. Hej!
    Tack för kommentar! Jag är (som du märker) ingen expert på buddism, jag har tagit till mig det jag lärt av Marsha Linehan (som har tillbringat ett år i Buddistiskt kloster), och under min tid i Thailand. Jag erkänner villigt att jag inte varit särskilt kritisk. Marsha själv anser att hennes syn på mindfulness och acceptans kommer ur Zenbuddismen, möjligen borde vi släppa den religiösa/andliga terminologin när vi använder förmågan att styra sin uppmärksamhet instrumentellt, som vi ju gör inom psykoterapin. Det har ju vuxit upp ”mindfulness” kurser och utbildningar som svampar ot jorden, med högst varierande innehåll…

Lämna en kommentar