Om äpplen och genmanipulation

Antioxidanter skyddar mot hjärtsjukdom och cancer.images.jpeg En av de antioxidanter som finns i äpplen heter polyfenol, och nu har det kommit en studie som ställer frågan: får man ut polyfenolerna ut äpplet när man gör juice av det? Svaret blev: bara delvis. Klara äppeljuicer har upp till fyra gånger lägre polyfenolhalt än juicer med fruktkött. Bäst är att äta hela äpplet innan det blivit juice.


Men, inte vilket äpple som helst. Polyfenolerna har nämligen en sträv, lätt igenkännbar smak, som äppelodlare har försökt odla bort. Marknaden vill tydligen ha ett sött, okomplicerat äpple. Det åstadkommer odlarna genom att välja bort gener som ger höga halter av polyfenol. Genmanipulation, fast den inte sker i provröret.

Du kan göra ett polyfenoltest med dina smaklökar: köp ett svenskt äpple, exempelvis Cox Orange som fortfarande finns i butikerna, och ett importerat, som Red Delicious, eller Fuji. Jämför.

Slutsats: Om du vill ha maximal hälsoutdelning av ditt äpple – välj ett svenskt! Lär dig mer om våra svenska äpplen, exempelvis genom Görel Kristina Näslunds böcker, se länk! Köp äppeljuice från Kivik.

Må gott!

http://www.karnhuset.com/

10 svar på ”Om äpplen och genmanipulation”

  1. Ät syrliga äpplen. De är fulla av askorbinsyra, som är detsamma som C-vitamin och en utomordentlig antioxidant. Ett enkelt sätt att se hur mycket askorbinsyra som finns i äpplet är att kolla hur lång tid det tar innan fruktköttet blir brunt i fria luften – färgskiftet beror på att askorbinsyran oxideras av syret i atmosfären!

  2. Äppelfanatiker som jag bekänner mig vara påstår jag att äpplet är vår hälsosammaste frukt. Där finns inte bara polyfenol och andra kraftfulla flavonider utan också C-vitamin och välgörande fibrer.
    Men man kan inte följa köttets brunfärgning och därav dra säkra slutsatser om halten C-vitamin i äpplet. Tag Golden Noble. Det äpplet innehåller mycket C-vitamin men köttet brunfärgas rätt snabbt.
    Det är inte heller så att sura äpplen regelmässigt innehåller mer C-vitamin än sötare äpplen. Till exempel Ribston, Charles Ross, Transparente de Croncels, Jacques Lebel och Worcester Parmän visar en hög C-vitaminhalt men de är inte särskilt syrliga äpplen. John Downie heter ett vanligt prydnadsäppelträd som ger mycket syrliga små äpplen med en relativt låg C-vitaminhalt.

  3. Tack Görel Kristina för ytterligare upplysningar! Jag tror att vi kanske är överens om brunfärgningen av köttet: Du säger ju liksom jag att ett c-vitaminrikt äpple brunfärgas snabbare. Och jag medger gärna att metoden måste vara ganska inexakt.

    Kan det vara så att de äpplen som inte smakar syrligare men innehåller mycket C-vitamin har en större sötma som maskerar askorbinsyrans smak? Eller finns det ett annat dominerande surt smakämne som avgör syrligheten oavsett halten av askorbinsyra?

  4. Jag har uttryckt mig oklart. Jag menade att säga att ett äpple med högt C-vitamininnehåll och ett med äpple med lågt C-vitamininnehåll kan brunfärgas på samma tid, lika fort eller lika långsamt. C-vitaminhalten har inget med brunfärgningen av äppelköttet att göra.
    Det är äpplets innehåll av polyfenoler (antioxidanter som Åsa nämner ovan) och polyfenoloxidas som är avgörande för hur länge köttet ska behålla sin ursprungliga ljusa färg.

    Så här säger äppelforskaren Kimmo Rumpunen: ”Det som orsakar brunfärgning i äpple är ett enzym, polyfenoloxidas, som i närvaro av koppar, syre och vissa polyfenoler ger upphov till brunfärgning när det aktiveras. Enzymet kan inaktiveras t ex genom upphettning (kokning) – därför blir inte äpplemoset brunt. Halten av enzym och mängden polyfenoler i äpple varierar – därför varierar även brunfärgningen”.

    Så var det äpplets innehåll av syror. Framförallt finns det mycket äppelsyra (malic acid) i äpplet.

  5. Nej, svenska äpplen är bäst! Mycket tyder på att totalmängden antioxidanter i våra äpplen är större än i äpplen odlade söderut. Nya svenska undersökningar kommer snart att vara klara för publicering och då får vi veta mer.

    Brunfärgning är mycket en estetisk fråga. Vill du skära äpplen till fruktsallad använd t ex Aroma och Lobo som brunfärgas långsamt.

  6. Det kan vara farligt att lyssna på docenter, eller ännu värre, professorer… En yrkesskada är att börja tro att man vet mer än man faktiskt vet, och att sprida sina missuppfattningar…
    …Fast för det mesta har vi ju alldeles ovanligt rätt i det vi säger 😉 …

Lämna en kommentar