Ny har min nya mindfulnessbok kommit – och anmälts i SvD

pingvin2
Nu är den här: ”Mindfulness i hjärnan”, en liten bok där jag försöker överbrygga det subjektiva och det objektiva perspektivet på vårt mänskliga tänkande, kännande och handlande.
Anders Haag skriver om den i SvD idag!

Först en glädjande rubrik:
” Flumstämpeln bleknar”.
Sedan skriver han bla.a. ”Det är en fröjd att följa med i Nilsonnes upptäcktsfärd i hjärnan”.
Mer glädje.
Han tycker dock att boken kunde varit längre (den är kort), och han anser att jag handskas väl lättvindigt med ”the hard problem”, dvs hur vi ska förstå sambandet mellan vår självupplevelse och aktiviteten i våra neuron.
Själv tycker jag att jag säger tillräckligt – jag upplever inget ”hard problem”. Men eftersom jag under årens lopp har haft många, långa och fruktlösa diskussioner med diverse vänner, bekanta och kollegor får jag väl acceptera att min lösning inte fallar alla i smaken.

27 svar på ”Ny har min nya mindfulnessbok kommit – och anmälts i SvD”

 1. Grattis från mig med.!!

  Ska läsa den med stor glädje och nyfikenhet så fort jag får fatt i den!! Är övertygad om att den ”faller mig i smaken”, dvs bidrar till lösningar även för mig, och de problem och svårigheter och stressituationer som dyker upp i mitt liv.

  Men jag tror däremot inte på att det finns ”en lösning” som passar för alla. Det tror jag skulle vara för enkelt. Världen skulle kunna räddas, ibland till och med från sig själv, med ett enda koncept, nää ;-). Det finns en personlig aspekt också, med en historia inbakad.

  Därmed inte sagt att världen och livet inte kan bli en bättre plats att vara i. Och att det är viktigt med människor som kan bidra till detta. TACK för att du är en sådan människa.

  😀 Anne-Marie

 2. Köper kanske Din bok av ren nyfikenhet. Har haft god behållning av tidigare böcker. Men, för mig går det bra att hitta det meditativa i att diska t.ex Jag tänker så bra då. Ett annat tips är strykning 🙂 Slavgöra? Åh nej, önskar alla att hitta det roliga, lugna och läkande i detta som ju så ofta upplevs som ”stressande måsten”

  Skriva är inte heller så dumt 🙂

 3. Detta är inte en bok om att vara, eller bli, mer mindful, Boken handlar om vad som händer i hjärnan när vi inte bara låter den gå på autopilot, utan själva börjar styra vad vi uppmärksammar och hur vi uppmärksammar det vi lägger märke till.

 4. Jaha! Ok. Det låter ju väldigt intressant. Då bara måste jag köpa boken och hoppas att den ger mig lika stor behållning som de tidigare. Det verkar vara nya perspektiv på tillvaro och närvaro?

 5. Ingen idé att fästa sig vid vad Anders Haag tycker. Han förlorade sin trovärdighet när han, som självutnämnd sektexpert, i Debatt i SVT påstod att Knutby Filadelfia inte är en sekt eftersom han besökt dem i ett par timmar och pratat med Åsa Waldau.

  Apropå något helt annat så gratulerar jag till boken. Mer sånt!

 6. Hej Åsa,
  Tack , du har gjort en fantastisk bok som kommer att visa sig värdefull på
  många olika sätt.
  Jag är ursprungligen ingenjör/naturvetare/säljare och har haft svårt att infoga psykologi, meditation och annat ”flum” i min förståelse av mig själv och omvärlden. Din analogi med utvecklingen inom Kemi var mycket
  pedagogisk.
  Eftersom din bok är så otroligt välskriven så tror jag att den kan ha påverkan både på ett individuellt plan och på hela samhället.

  Dels kan skeptiker som jag tillåtas förstå varför Mindfulness och liknande
  kan fungera vilket gör oss mottagliga för detta hjälpmedel men även ge en möjlighet att skala bort de religiösa övertonerna inom området som hindrar framgången för dessa metoder.
  Men jag skulle även vilja rekommendera den som ”grundkurs” för politiker/mediafolk som allt emellanåt visar en otrolig brist på kunskap om psykologi/psykiatri(hjärn)området och därför faller i alltför många fällor när man uttalar sig/beslutar/bedriver journalistik på området.

  Du fick en kommentar om bokens längd som jag tycker var märklig.
  Respekt för läsarens tid och läsarens förmåga att fördjupa sig på annat håll där han/hon så önskar är en fackförfattares hedersmärke.
  Låt mig citera en av världshistoriens bästa kommunikatörer Sir Winston
  Churchill ”I’m going to make a long speech because I’ve had not had time
  to prepare a short one” … ”it is sheer laziness not compressing thougth
  into a reasonable space”. Och det är just som allmänbildning och kommunikation som jag vill se din bok men jag tror att även proffs på
  området skulle må bra av det helikopterperspektiv som du ger.

  Jag skulle vilja nominera din bok som absolut bästa (populär)
  vetenskapliga bok på mycket länge. Inte bara en djup och bred kunskap men också ett utomordentligt författarhantverk. Den kan kanske påverka andra inom andra vetenskapsområden att utrycka sig lika intressant och kortfattat.

  /B
  PS ang ”the hard problem”,
  Jag förstår inte heller vad recensenten menar eftersom jag tycker att du
  beskrivit detta precis så långt som man behöver med tanken på dagens
  forskningsfront. Inom ingenjörvetenskapen är det fullt accepterat att
  om man förstår varje delområde och förstår helheten så har man fullt
  tillräcklig förståelse, eventuella glapp däremellan behöver inte beskrivas
  djupare om det inte finns observationer som direkt motsäger teorierna.

  Många människor söker en gud eller gudomlig makt (metafysiskt) i det som för tillfället inte kan förklaras och vi får helt enkelt acceptera att det alltid finns områden som vi ännu inte förklarat utan att det för den skull säga att gud håller till just där, för isåfall måste ju guden flytta någon annanstans när vi förklarat även detta område 🙂 och jag anser att lika lite som religionen skall påverka vetenskapen så skall inte heller vetenskapen påverka religionen. Din analogi till Kemi och Alkemi var
  mycket intressant.
  DS

 7. Jag läser. Åh, den är underbar! Spännande. Förtydligande.

  Jag läser ett stycke, läser om igen, stoppar upp, smälter, sätter i sammanhang, stoppar upp igen och ”kontrollerar” var min uppmärksamhet finns just ”nu” i det här. Tar paus och ”lever med” ett tag. Inte lever MED, utan LEVER med.

  TACK Åsa, den här boken fångar upp mig precis där jag står och är. Jag blir så GLAD 😀

 8. Jag har läst din bok o tycker den är jättespännande. En reflektion bara; du visar på studier som visar att aktiviteten i amygdela minskar då man sätter ord på känslor och tolkar förstås det som något som är bra.
  Jag tänker dock på vad ångestforskaren Borkovec säger om att människor som oroar sig gör just detta för att det negativt förstärks av att ångesten ( amygdelas aktivitet) blir lägre på kort sikt. Och att det är just detta som vidmakthåller ångestsyndromet.
  De människor som fortsätter att oroa sig försvårar då för känslorna att processas ordentligt (vilket skulle ha lett till att de på sikt hade dämpats). Han menar alltså att oro är ett kognitivt undvikande av känslor.(Har också hört att deprimerade tänker mer över sina känslor än upplever dem i kroppen och att detta också kan ses som ett slags kognitivt undvikande vilket kan vara en av alla bidragande orsaker till vidmakthållandet av depression)
  Skulle vara mycket spännande att höra dina åsikter om ovanst. forskning.

 9. Till Lena: Det gäller att veta när sen känska kan behöva dämpas, och när vi istället bör intensifiera den genom att fokusera på den – menar inte på något sätt att känslor alltid ska ”tuktas”. Tycke dock att det är intressant att det jag arbetat mycket med i DBT – att ta reda på exakt vilken känsla som uppstår i olika situationer (i det ingår att namnge den) – faktiskt leder till att den blir låttare att hantera när problemet är att den är för stark…

 10. Hej hej,

  Tack för en intressant och välskriven bok.

  Just nu försöker jag att hitta nåt gratis sätt att ta del av de studier du refererar till, som t ex Taylors (eftersom jag är särskilt intresserad av nåt som kan knytas till PTSD) eller Singhs (eftersom jag också är inne på SiS-institutioner och mindre lycklig hantering av ungdomar med npf och det här tangerar det, om än väldigt avlägset).

  Det går sisådär, man ska vara forskare eller betala. Det är inte lätt att vara nyfiken! 😉

  Ville dock mer berätta/bekräfta att nån de facto använder din ref.lista än gnälla. 🙂

 11. Hej,
  Min hjärna och jag tackar för boken.
  Vi försöker så gott vi kan att både acceptera, observera och beskriva utan att värdera SAMT att påverka PFC att omdirigera uppmärksamheten till stimuli som ger mej mer konstruktiva känslor och handlingar.
  Man har nåt att sysselsätta sej med nu i alla fall…
  Din bok ger hopp – det ger utdelning på lång sikt att styrketräna underutvecklade delar av hjärnan likaväl som regelbunden träning på träningslokalen.
  Men lätt är det inte…

 12. tack för din deaktighet i samtal under tvprogrammet jag råkade se i går. detta tänk faller mig utmärkt väl i smaken. hopp om att mötas framöver i framtid. tack för att du fört samman ytterligheter. till enhet. mvh: JS

 13. Hej igen,

  Din bok Mindfulness i hjärnan från 2009 har jag läst o jag uppskattade
  mycket.
  Bra med alla litteraturhänvisningar.

  Uppskattade Ditt att skriva om neuropsykologin och Ditt sätt att knyta det
  till terapi.
  Håller på med en bok om Mindfulness och psychotherapy, o självklart
  har jag lusten att läsa lite mer DBT. Att hitta till bra behandlingsupplägg o
  följa den snabba utvecklingen inom terapifätet- Har läst mkt inlärningspsykologi o en om beteendeterapeutiska interventioner.
  DBT känns så bra o jag tror att alla terapier måste innehålla inslag av
  det tänkandet. Det är äkthet o det genuina i mötet som är viktigt.
  Dessutom fick jag verkligen lust att läsa neuropsykologi.

  Hoppas det kommer mer.

  Tack för allt.

 14. Minfulness i hjärnan är för mig en av det mest viktiga böcker jag läst. Jag har tidigare varit i kontakt med Mindfulness och även försökt träna meditation utifrån Mindfulness, men din bok fick mig att verkligen känna mig motiverad att börja träna metodiskt. För jag vill lära mig att kunna välja att vara i ett tillstånd där jag har min uppmärksamhet och mitt medvetande i den situation där jag befinner mig för ögonblicket för att låna lite från din favoritdefinition av mindfulness.

  Så tack för bra bok Åsa.

 15. Hej Åsa. Jag har en fråga till dig angående ADHD, och framförallt medicinering mot detta i form av psykostimulantia (concerta, ritalin). Jag går nämligen själv på dessa preparat.
  Jag har väldigt svårt att införliva detta med mindfulness. Då jag känner att det går tvärtemot varandra. Dessa mediciner förändrar ju på sätt och vis ens upplevelse av världen, dvs man accepterar inte sig själv som den man är.
  Men för att fungera i samhället med alla krav och press så är det för mig och många andra en hjälp att överhuvudtaget klara av dagens utbildningskrav och i vissa fall arbetsliv.

  Jag är väldigt intresserad av dessa metoder men lägger krokben för mig själv då jag har den gnagande tanken att det är dubbelmoral att samtidigt medicinera mot min Adhd. Som ju inte ens är en fastställd diagnos enligt vissa forskare.

 16. Malin, nej du kanske har re4tt de4r. Bilderna som jag la ut pe5 SvD var lite mer anrnnluoda tyckte jag.Kalkstenssommar, tack sf6ta du.Romi, Hi, I’m happy you like it and hope you can find something in your taste. Johanna, he5ller med dig, det kan vara sve5rt. Ska he5lla utkik efter det.Irene, ja kanske det e4r lite likt. Reportaget var je4ttekul och se5 smickrande.Josefin, kul att du gillar dem.Sofie, gf6r se5!

 17. Malin, nej du kanske har re4tt de4r. Bilderna som jag la ut pe5 SvD var lite mer adonrlunna tyckte jag.Kalkstenssommar, tack sf6ta du.Romi, Hi, I’m happy you like it and hope you can find something in your taste. Johanna, he5ller med dig, det kan vara sve5rt. Ska he5lla utkik efter det.Irene, ja kanske det e4r lite likt. Reportaget var je4ttekul och se5 smickrande.Josefin, kul att du gillar dem.Sofie, gf6r se5!

Lämna en kommentar