Karriärstege, och läkarens perspektiv på individen.

congressional-record-1.jpgRon Paul, en av de aktuella presidentkandidatena i USA, är gynekolog/obstetriker. Han har 5 barn och 17 barnbarn, och ses som en självständigt tänkande kandidat.

Hans engagemang är för individen, vilket jag ser som typiskt för hur vi läkare tänker. En politiker eller jurist tänker i stora drag, och är medveten om att enstaka individer kan komma i kläm ibland. Oftast accepterar de detta eftersom lagen, eller de nya reglerna fungerar i stort. Läkaren har alltid ansvar för en specfik person, och kämpar för att just den personen inte ska råka illa ut i systemet, även om systemet gjort ”rätt” men konsekvensen blivit oförutsedda problem.

Ska bli intressant att se hur det går för Ron som såvitt jag har förstått har en relativt liten, men mycket hängiven, skara anhängare.

4 svar på ”Karriärstege, och läkarens perspektiv på individen.”

  1. Jag pluggar till läkare och känner inte att jag delar uppfattningen om att jag mest skulle tänka på kroppen. För mig är patientmötet väldigt viktigt och jag hoppas att jag kan hjälpa mina patienter i ett helhetsperspektiv. Jag tror inte det går att separera kropp och psyke och jag vet att det är väldigt viktigt att känna sig mött och lyssnad på för att ha förtroende för någon. Att skapa en bra kontakt och att patienten upplever att man är intresserad och bryr sig är A och O för en bra patient-
    läkarrelation. I alla fall tänker jag så. Men jag kan ju inte svara för alla andra läkare för all del. Det är ju väldigt olika var ens fokus ligger skulle jag tro. Vissa är nog mer intresserade av patientes åkomma/åkommor än av patienten. Men jag har svårt att jobba så. Antar att man sedan väljer specialitet utifrån hur man tänker kring detta.
    Sen är det ju förvisso så att ssk och uskor har betydligt mer patientkontakt, i alla fall när det gäller inneliggande patienter på en avd. Måste säga att det kändes halvbra när jag upptäckte hur lite tid man tillbringade med patienterna och hur mycket tid man satt framför datorn och förde journaler, skrev remisser o.dyl.
    Men egentligen kanske vi inte borde diskutera detta ämne under denna rubrik utan under något som har med patentmöten att göra. Eller är det tillåtet att göra lite utflykter från den ”röda tråden”? Vem modererar? Är det du Åsa? Är ny på sidan. Vad gäller? Måste man hålla sig exakt till ämnet när man lämnar kommentarer eller får man spinna vidare på någon annans kommentar?

  2. Till Pernilla: välkommen till bloggen! Jag läser igenom alla kommentarer innan de publiceras, men det går bra att följa tråden, ändra tråden, utveckla den eller snäva in den… Har bara låtit bli att publicera ngn enstaka kommentar, då beroende på att en namngiven person har hängts ut.

Lämna en kommentar